Najčešće postavljana pitanja

Ovde možete pronaći odgovore naših stručnjaka na najčešće postavljana pitanja u vezi proizvoda iz proizvodnog programa preduzeća "RADIJATOR-INŽENJERING".

1. Kako se opredeliti između serija K i C kotlova

Kotao serije K ima svakako viši stepen iskorišćenja za svako čvrsto gorivo. Skuplji je u odnosu na kotao C serije iste snage jer je teži i složeniji za izradu. Traži dobro izbalansiranu instalaciju i dobar dimnjak. Dobro izbalansirana instalacija znači da ako je kupljen da greje 200 m2 greje približnu ovu površinu i nikako znatno manje od toga. Takođe podrazumeva se da su toplotni gubici korektno određeni tj. da nema ni previše ni premalo grejnih tela. Ako ovi uslovi nisu ipunjeni kotao serije K je podložan pojavi kondenzacije. Zato se uz kotao serije K preporucuje ugradnja mešnog ventila.

Kotao serije C trpi i za neku nijansu slabije dimnjake, takođe grublji je po pitanju kondenzacije jer je dobar deo kondenza kod ove konstrukcije u mogućnosti da ispari. Kad je u pitanju ugalj, moguće je i veću količinu staviti u kotao nego kod K serije, a da se pri tom ne ugrozi kvalitet sagorevanja.

2. Šta je ventil T.O - ventil za termičko osiguranje oticanjem?

Ventil T.O je ventil koji na jednom svom kraju ima priključenu instalaciju gradske vodovodne mreže ( ili hidroforske ) a na drugom kraju je priključen kotao i to direktno ili preko nekog izmenjivača. Vezan je sa sondom koja je uronjena i koja reguliše temperaturu vode u kotlu. Ako temperatura vode pređe preko 95°, T.O ventil se otvara i voda iz instalacije hladi vodu u kotlu direktno ili izmenom. Kada temperatura opadne ventil T.O se zatvara.

3. Da li je obavezno ugraditi ventil za termičko osiguranje oticanjem?

Ako je sistem centralnog grejanja otvoren nema potrebe za ugradnjom ventila T.O.

Ako je sistem centralnog grejanja zatvoren, u zavisnosti od snage kotla propisana je i upotreba vetnila za T.O. Ovo područije termotehnike je slabo standardizovano tako da skoro svaka zemlja ima svoje propise za primenu ovog osiguranja. Tako na primer kod nas ako je sistem zatvoren i ako kotao ima 95 kw i više vi ste u obavezi da primenjujete ventil T.O.
Najčešće u primeni od sigurnosne opreme je ventil sigurnosti na pritisak. Međutim u incidentnim situacijama prelaz vode u vodenu paru može biti takav da je ovaj ventil nedovoljan da spreči deformacije ili eksploziju kotla. Takođe ovaj ventil je van upotrebe ako ga tokom godina kamenac spreči u funkciji. Zato je u sigurosnoj opremi ušao i ventil za T.O kao dupli način osiguranja.
Svaki naš kotao bez obzira na snagu ima mogućnost priključenja ventila za T.O . Mi pravimo bakarnu spiralu čiji ulaz i izlaz su čelični navoji od 1/2 cola spolja kartletovani za bakar. Ovi spoljni navoji su na međuosnom rastojanju od 60 mm. Blizu njih je i priključak sa ženskim navojem od 1/2 cola. Ventil T.O se montira na jedan od krajeva bakarne spirale, dok je drugi kraj izlaz ka nekom slivniku. Sonda od ventila T.O se montira u priključak sa ženskim navojem od 1/2 cola. Ukoliko investitor i montažerska kuća odluče da ne uvode ventil za T.O , a po zakonskim propisima zemlje u kojoj se kotao montira su bili dužni da to urade, sami preuzimaju odgovornost za moguće posledice.
U slučaju da nije potrebno ugraditi ventil T.O ( otvoreni sistem ili mala snaga ) samo se stavlja priključak sa ženskim navojem od 1 / 2 cola.

4. Prednosti TKAN kotlova u odnosu na ostale?

Mi smo proizvođači kotlova na pelet, tj prenos toplotne energije od izvora grejalice odnosno kotla, pa do prostorija koje se greju vrši se putem tople vode.

Kotlovi se proizvode u snagama od 20 pa do 300 kw. Najmanji model naziva TKAN 1 je snage od 20 – 35 kw što za neke srednja izolovanost objekta odnosno prosečne toplotne gubitke pokriva površine grejanja od 100 pa sve do 160, 170 m2. Sam naziv TKAN ( trajnožareći kotao automatskog nalaganja ) govori nam da je kotao moguće koristiti i sa klasičnim čvrstim gorivom.

Prednosti u eksploataciji kotla na pelet TKAN u odnosu na klasične kotlove:
•  automatizovanost procesa sagorevanja. Kotao se automatski potpaljuje upotrebom elektro grejača koji je u osnovi ložišta.
•  mogućnost ugradnje vremenski programskog sobnog termostata lako da koristi može za narednih sedam dana da isprogramira željene režime rada.
•  veliki magacin goriva. Najmanji kućni kotovi imaju skladište u koje stane otprilike 220 kg peleta što zavisi od njegove specifične težine. Ovo nam pruža priliku da koristimo kotao od 3 do 7 dana bez ponovnog punjenja, u zavisnosti od spoljne temperature i režima rada kotla.
•  lakše čišćenje kotla. Pepeo od sagorevanja peleta je po svojoj strukturi znatno lakši za čišćenje nego pepeo drveta i uglja i manje agresivan po zidove kotla, 100 kg sagorelog peleta ostavlja za sobom 1 kg pepela.
•  ekološki aspekt. Znatno su bolje emisije štetnih gasova nego kod sagorevanja drveta, a naročito uglja.
•  bolji stepen iskorišćenja.

Svakako je sam proces sagorevanja bolje nego kod klasičnih čvrstih goriva i to iz najmanje tri razloga:
1) proces se odvija u uslovima prinudne promaje zbog upotrebe ventilatora
2) vlažnost peleta ne sme da bude iznad 7%
3) automatika ima informaciju kolika je temperatura dimnih gasova na izlazu. Ako ova temperatura dostigne prevelike vrednosti kotao se gasi i ide u stend by režim sve dok se pripreme za njegov rad ne otklone.

Kotlove smo počeli da proizvodimo pre 3 godine kada se pelet jače pojavio u Bosni. Po dokumentaciji ( austriskih ) proizvođača proizvodimo kotlove na pelet već 7 godina ali ti modeli zbog visokih cena nemaju neku komercijalnu vrednost za tržište bivše Jugoslavije.
Za naše TKAN kotlove garancija je 2 godine a prodavci su : "Doming" Beograd, "Ecos" Vitez, "Džonikom" Svilajnac, "Domkomerc" Jagodina. Trenutna proizvodnja kotlova na pelet naše konstrukcije je 1000 komada godišnje.
Ovaj site koristi kolačiće pri radu. Nastavljanjem pretraživanja Vi pristajete na upotrebu kolačića.
OK